Egy Oscar margójára....

Ez az Oscar meglepően kiszámítható és kiszámíthatóan meglepő volt.

Arra, hogy Adele nyer a Skyfall betétdalával szerintem 0,01es szorzót adtak.  Arra, hogy minden „nagyobb” film nyer valamit, megint csak fogadni mertem volna. És a legtöbb tippem bejött. A színészkategóriákat taroltam, Jennifer Lawrence győzelmének kifejezetten örültem, a Silver Linings Playbook olyan film, hogy bármikor elővenném újranézni. Daniel Day-Lewis szintén nem lepett meg, és Christoph Waltz Oscarja miatt sem dobtam el agyam, tuti befutó volt. Anne Hathaway nálam is nyert, mert imádom a musicalt. Mikor az egész gárda bejött énekelni, na az volt nekem az éjszaka fénypontja.

 Amikor elkezdték „szórni” a Pi életét, először azt hittem, megvan a nagy győztes. Hisz előremutató kategóriákat kapott, úgy mint operatőr, zene, vizuális effektek. De aztán közbeszúrtak egy-egy Lincoln, Anna Karenina, Les Miserables, Django Unchained, Zero Dark Thirty díjazást. Amikor az Amour megnyerte a legjobb idegennyelvű film Oscarját, őt ki is húztam a főkategóriából, a legjobb filmet így lecsúszta. És akkor kezdett izgalmas lenni az este, mikor az adaptált forgatókönyvre nem a Pi élete íróját szólították. Hirtelen kezdett gyanús lenni. Amikor pedig a legjobb rendező Ang Lee lett a Pi-ért, már 80%ban biztos voltam a végső nyertesben. A bizonyosság akkor ért utol, mikor Jack Nicholson felkonferálta a Fehér Házból élőben bejelentkező Michelle Obamát, aki kimondta a filmet, amelyik csokimázba mártja Amerikát a hősies egymásért mindent megteszünk szlogennel….ARGO.

Kellett egy film, amelyik szép, amelyikben gyönyörű színek, érzelmes történet van….ez lett a Life of Pi. Adtak neki díjakat, hogy lássa a világ, van ám szívünk. És kellett egy film, amelyik országimázst épít…amelyik megmutatja a világnak, hogy Amerika akkor is hős, mikor a világ Kanadát hiszi annak. És nehogy már ne doboljuk szét, hogy „Hé, nem is ők voltak, hanem mi!” Hogy feszíthette ez a hazafias kebleket, és végre kimondhatták. A világ örül Pi-nek, Amerika örül az Argo-nak…..én meg örülök Jennifer Lawrencenek. Ma éjjel mindenki nyert!