hát legyen!!!

2011\04\30

egy kis Steinbeck.....

 "A birtoklás örökre befagyaszt az "én"-be, és örökre elválaszt a "mi"-től."

"Egy kölyökkutya, ha néhányszor az orrára koppintanak, félénkké válik; néhány elutasítás egy fiút is megfélemlít, és visszahúzódásra késztet. De amíg a kölyökkutya duzzogva eloson, aztán hátán hemperegve visszahízelgi magát az emberek szeretetébe, egy kisfiú nemegyszer eltitkolja sértődöttségét, közönybe burkolja, vagy dacosan viseli el. És ha egy fiú egyszer-kétszer kosarat kapott, már ott is megtalálja, ahol nyoma sincs, vagy - ami még rosszabb - kikényszeríti az emberekből a fricskát egyszerűen azáltal, hogy számít rá és várja."

 

"Az igazság gyors fájdalma elmúlhatik, de a hazugság lassú, maró gyötrelme végtelen, kiapadhatatlan fájdalom."

 

"Vannak aztán mások, akik elsüllyednek, elmerülnek a közös pocsolyában, de mire felemelkednek, megtalálják igazi énjüket, jobban magukra találnak, mint valaha; ez azért van, mert megszabadulnak minden kicsinyes hiúságtól, de helyette a század és az ezred dicsfényében tündökölnek. Ha le tudsz merülni ilyen mélyre, utána olyan magasságba emelkedhetsz, hogy el se tudnád képzelni; akkor megismered a legszentebb örömet, és majdnem úgy érzed magad, mint a mennybéli angyalok társaságában. Akkor felismered az értéket olyan emberekben is, akik nem tudják kifejezni magukat. De előbb jó mélyre kell ereszkedned, hogy mindezt megtanuld."

 

 

  •  

idézetek

2011\04\25

"Mint mindennek, a szavaknak is megvannak a maguk mikéntjei, hogyanjai és miértjei. Vannak közöttük olyanok, melyek ünnepélyesen, fennkölt pompával, fontosságuk tudatában szólnak hozzánk, mintha nagy dolgokat közölnének, és azután látjuk, hogy csak annyit érnek, mint egy könnyű szellő, mely meg sem mozdította a malom vitorláját, más, köznapi megszokott, nap nap után elhangzó szavak pedig olyan következményekkel járnak, amit senki nem jósolt volna, semmi nagyralátás nincs bennük, s mégis felforgatják a világot."

(José Saramago: Káin)

idézetek

süti beállítások módosítása