Roark....

"Az ember semmit nem kap a Földön. Mindent, amire szüksége van, elő kell állítania. És itt az ember szembenéz két választási lehetőséggel: csak az egyik módon maradhat fenn a kettőből – saját elméje független munkájával, vagy mint parazita, mások elméjéből táplálkozva. Az alkotó teremt. A parazita kölcsönöz. Az alkotó egyedül néz szembe a természettel. A parazita egy közvetítőn keresztül.

-          Az alkotó feladata a természet meghódítása. A parazita dolga az emberek meghódítása.

-          Az alkotó a munkájáért él. Nincs szüksége más emberre. Elsődleges célja önmagában van. A parazita másodkézből él. Szüksége van másokra. Mások válnak legfőbb céljává.

-          Az alkotó alapvető szüksége a függetlenség. A gondolkodó elme képtelen a kényszer bármely formája alatt dolgozni. Nem lehet megfékezni, feláldozni, vagy alárendelni semmiféle szempontnak, bármi legyen is az. Megköveteli a működés és a cél teljes függetlenségét. Egy alkotó számára az összes emberi kapcsolat másodlagos.

-          A másodkezű alapvető szükséglete, hogy biztosítsa kötelékeit másokhoz, akik táplálják őt. Első helyre teszi a kapcsolatokat. Kijelenti, hogy az ember azért él, hogy másokat szolgáljon. Az altruizmust hirdeti.

-          Az altruizmus az a doktrína, amely megköveteli, hogy az ember másokért éljen, és önmaga fölé helyezzen másokat.

-          Egyetlen ember sem élhet egy másik emberért. Nem oszthatja mega szellemét, ahogy a testét sem oszthatja meg. De a másodkezű a kizsákmányolás fegyvereként használta és használja az altruizmust, és megfordította az emberiség erkölcsi elveinek alapját. Az embernek minden tantételt megtanítottak, ami elpusztítja az alkotót. Az embernek azt tanították, hogy a függőség erény.

-          Az ember, aki megkísérli, hogy másokért éljen, az függő. Indítékában egy parazita, és azokat is parazitává teszi, akiket szolgál. A viszony nem teremt semmit, pusztán kölcsönös korrupciót. ….az, aki önként rabszolgasorba dönti magát a szeretet nevében, az a leghitványabb lény. Lealacsonyítja az ember méltóságát, és lealacsonyítja szeretet fogalmát. Épp ez az altruizmus lényege."